UUSIA MENETELMIÄ KAUPUNKIPUIDEN TERVEYDEN SEURANTAAN

KOKO Forest on kehittänyt innovatiivisia menetelmiä katupuiden terveyden suunnittelun ja seurannan tehostamiseksi. Tämä edistys tarjoaa kaupungeille merkittävän mahdollisuuden parantaa kaupunkien viheralueiden hoitoa ja varmistaa terveemmät ja kestävämmät puukannat. Katupuilla on keskeinen rooli kaupunkiympäristössä. Ne tarjoavat varjostusta, viilentävät, parantavat ilmanlaatua ja edistävät ekologista tasapainoa – ja parantavat samalla kaupunkikuvan esteettisyyttä.

Katupuiden terveyden ylläpitäminen ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen myötä asettaa kuitenkin yhä suurempia haasteita. Äskettäin tehty tutkimus osoitti, että kahden eri ajankohdan lentolaserkeilauksaineiston vertailu mahdollistaa puiden kasvun ja terveyden tarkan ennustamisen. Tämä tietopohjainen lähestymistapa tukee puiden ennakoivaa ylläpitosuunnittelua, mukaan lukien kastelun optimointi, hoidon priorisointi, puiden kuoleman estäminen, kalliiden uudelleenistutusten vähentäminen ja kestävämpien puulajivalintojen tekeminen tulevaisuudessa.

KOKO Forestin johtava tutkija Samuli Junttila korostaa näiden edistysaskelten merkitystä: ”Ilmastonmuutoksen vuoksi pitkittyneet kuivat ja kuumat jaksot lisäävät puiden stressiä. Kaupunkipuiden elinvoimaisuuden ylläpitämisessä ei ole kyse vain viilentävästä vaikutuksesta – se on ratkaisevan tärkeää myös hiilen sidonnan ja ekologisen vakauden kannalta.” Hän korostaa, että menetelmän testaaminen todellisessa kaupunkiympäristössä oli keskeinen osa tuotekehitystä. Kokeilu toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa, mikä antoi KOKO Forestille arvokasta tietoa. ”Kokeilu oli suuri menestys! Kehitimme uudenlaisen menetelmän katupuiden terveyden seurantaan yhdistämällä tieteellistä tietoa puiden fysiologiasta Helsingin avoimeen paikkatietoaineistoon”, Junttila lisää.

Menetelmällä on hyvät mahdollisuudet skaalautumiseen ja automatisointiin, joten se voi muuttaa kaupunkimetsänhoitoa. Business Helsingin innovaatiopalveluiden erityissuunnittelija Mikko Martikka näkee tälle älykkään metsäanalytiikkan lähestymistavalle useita sovelluksia: ”Tämän kokeilun oppeja voitaisiin laajentaa puistopuihin ja metsänhoitoon. Kaupunki voi hyödyntää tietoja myös hiilensidonnan arvioinnissa ja hulevesien hallinnan suunnittelussa”. Vaikka kokeilut eivät automaattisesti johda hankintoihin, tämä ratkaisu vastasi niin hyvin kaupungin tarpeita, että kaikki osapuolet ovat innokkaita jatkamaan yhteistyötä.” Nämä edistykselliset menetelmät ovat hyvin skaalautuvia, ja kaupungit ympäri maailmaa voivat ottaa ne käyttöön tehostaakseen kaupunkipuiden terveyden seurantaa, viheralueiden suunnittelua ja tasoittaakseen tietä kestävämmille kaupunkiekosysteemeille.

Lisätietoja:
Samuli Junttila
samuli.junttila@kokoforest.com

Scroll to top